JPA Dituduh Abai 119 Pelajar INTEC JPA

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Astro AWANI;

I saw this title on Facebook and instantly clicked on the video before reading the description. The video showed 2 guys telling the media that they felt cheated as JPA stopped their contract with them without giving a warning that they should at least get 9-11 points and kena sambung belajar dalam negara. Those who don't know might wonder what these points are all about, so lemme tell you that first. Points are entry scores that are used to apply for universities and colleges. 

Here's how they calculate the entry scores. 
A* = 5
A = 5
B = 4
C = 3
D = 2
E = 1
U = 0

That means the total maximum points that one could get is 15 points with either A*A*A* or AAA or mixture of A* and A. The total minimum points that JPA students (nowadays) should get is 9 points-- CCC or BCD or ADD because in the video itself they didn't mention they have to get at least CCC.

They accused JPA for not giving the proper instructions and didn't have the black and white of the decisions they made. Here's something to think about. If I'm not mistaken, only those who get straight As in SPM can apply for JPA/MARA for degree in overseas and before going to overseas, you will have to go through pre-university (A Level, IB, Foundation, etc) first and that means you have to work really hard before pursuing your degree in overseas. Getting a sponsorship doesn't give a guarantee that you would study abroad.

I'm not the right person to remind you guys that you should maintain your academic achievement even if you've already secured a scholarship because to be honest, yes, A Level, IB etc are not that easy, and I had a hard time to have that kind of result, though it wasn't straight A*. I'm here only to express my disappointment upon watching a video of a few students who complained they have to get 9 points but itu pun kena sambung in Malaysia.

The first thing is about 9 points. Maybe if you guys know what we faced during our time, then you'll be really grateful to have 9 points as the cut off point. 2 years back then when I just finished my A Level, we just knew that we were supposed to get at least 12 points or BBB. Some of my friends didn't meet the condition and unfortunately, JPA immediately stopped their contract with the students and they had to continue their undergraduate courses with their own money. There's also a friend of mine who got 13 POINTS, but still JPA stopped the contract. Why? Because he got 2As and a C. Yes, although his point score was higher than those who got 3Bs (12 points) but a C ruined everything and JPA withdrew the agreement that was already given to that boy. You're lucky if you get 9 points and can further your study in Malaysia.

And the next thing is about kena sambung belajar dalam negara. 

If you can't study abroad, does that mean your dream is ruined?
You can't achieve what you've longed for?
Is it wrong to study in this country?

I'd been in your shoes before and I know how does the cannot-study-abroad feel like. Even a lot of my friends also had undergone the same thing and some of them had a really tough time even worse than mine. A friend of mine got a placement for the Medicine course at Birmingham University in United Kingdom and he got 3A* 1A for his A Level result, but he couldn't study abroad (though dah turun naik JPA banyak kali) because the university was not in the JPA list for Medicine course. Awal-awal when we still couldn't really accept the fact that we had to study in Malaysia, we always argued among ourselves about the privilege that we should have gotten as some of us had a really good result in A Level, but then we remembered back ourselves, we chose this decision because we wanna study Medicine, though we got a few placements for UK universities but for different courses. We reminded each other, Alhamdulillah, at least we still can pursue our study in Medicine.

Talking about ulang alik naik JPA, I myself had to ulang alik naik not only to JPA, but also MARA, Irish University agent, Australian University agent, etc. There was a time my friend and I had to travel from Nilai to KL and stranded at that place for a few hours because we didn't know how to get a taxi as it was raining and there were hundreds of ulat sampah at the bus stop and some of them even fell off from the roof of the bus stop -.-

Maybe this is a part of your trials and tribulations before you get what you want. There's no such thing if you can't fly means you can't pursue your study and catch your dream. Unless, if your dream is to fly overseas, not pursue the degree you wanna graduate from.

14 comments

  1. Nice words sis! Dalam hidup ada pasang surut. Anggap jeler satu ujian. Kalau takde ujian langsung dalam hidup, bukan kehidupan lah namanya. Iye dok?

    ReplyDelete
  2. Sometimes most of us pk, kalo tak dpt smbg oversea terus gelap masa depan walhal ilmu kt mana2 pun boleh cari....n to be honest, I felt like dorang ni terlalu lama duduk dlm zon selesa.... if you want the best at least try to be one.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah, saya harap mereka tak salah faham. Saya cuma nak cakap, apa salahnya kalau belajar dalam Malaysia pun.

      Delete
  3. Replies
    1. semoga diorang dapat apa yang terbaik untuk diorang InshaaAllah amin!

      Delete
  4. As salam, sis. First of all terima kasih sbb still caring pasal kami semua. Sy salah seorang students yg pernah ditaja JPA and I'm in their shoes. Saya tahu, kita semua bukan senang nak ambik exam A Level, tambahan pula kami ambil exam IAL Edexcel yang mana terlebih lah susahnya. Sis boleh Google students forum kalau nk tahu mcm mana susahnya. Sy terpanggil utk komen sebab apa yg sis fikir salah. Kitorang bukan tak nak study dlm negara dn memang gian sgt nak study overseas. Tapi kitorang SANGAT LIMITED tempat utk study dlm negara especially science students. Tambah2 lagi, kami susah terlepas intake university. Tambah2 lagi kami tak boleh apply UPU macam biasa sbb takde option A Level. And terlalu ramai drpd kawan2 kami yang sanggup berulang alik berjumpa dekan university, pihak pengurusan pelajar dsb sbb nak dapatkan tempat dan masih TERLALU SEDIKIT yang melayan. Kami tak banyak option university dalam negara yg terima A Level dan mereka pun ada sistem sendiri yang perlu diikut. Jadi masa depan kami terumbang-ambing sbenarnya.
    Sidang media ni adalah our LAST RESORT utk menyelasaikan masalah ini. Sebelum ini sudah terlalu banyak Kali kami berurusan dengan JPA, telefon, berjumpa dgn pegawainya dan banyak lagi. Jadi harap sis jangan tuduh melulu ibarat kami sangat tidak bersyukur dgn apa yang ada. Sebaliknya kami cuma mencuba sedaya upaya sbb masa dpn kami sedang dipertaruhkan skrg.
    Saya terima semua yg berlaku dn sy faham, semua ini pasti ada hikmahnya. Doakan kami pendapat tempat di uni dan berjaya dlm apa2 pn yg kami sedang usahakn skrg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Ye saya tahu edexcel memang susah. Saya faham sangat situasi korang because saya sendiri tak boleh apply IPTA. Saya daftar UPU dan apply course yang takde kaitan dengan Science pun still tak dapat. Turun naik dekan jangan cakap. Belum jumpa diorang dah reject, plus saya pun memang takde orang dalam ke apa yang boleh tolong.
      Sidang media sebagai saluran adalah tindakan bijak sbb yelah kalau dah cakap kat diorang sendiri tapi di ignore baik bawa ke media terus agar benda ni diberi perhatian yang sewajarnya. Saya tidak menuduh. Saya quoted daripada apa yang ada dalam video itu. Saya cuma nak menegur sebab kata kata yang digunakan seolah olah cakap macam university dalam Malaysia ni apa lah sangat kalau nak dibandingkan dengan university di overseas.
      Apa pun, saya minta maaf jika ada tersilap kata. Cuma nak beritahu bahawa kami pun pernah berada di situasi yang sama, jadi sentiasa tabah dan anggap ni sebagai satu cabaran untuk berjaya. Tak belajar di overseas tak semestinya kita tidak boleh berjaya. Sentiasa ingat tu :)

      Minta maaf lagi sekali andai kata kata saya terguris hati mana mana pihak.

      Delete
  5. Yes, agree with you, dik. Semua ni a a matter of how we perceive things. Jangan asyik kira apa yang orang patut buat untuk kita. :Once dah bertuah dapat scholarship, adakah kita usaha sungguh2 untuk buktikan yang kita memang layak terima scholarship tu....

    ReplyDelete
  6. Hi there, What you say somewhat is true (to pursue the degree in you desired course wherever you are) and maybe not so true for those who are "family's hope" to pursue degree overseas (bagi kami family yg bkn org sng). Macam kes adik saya,pun lebih kurang tp under MARA,her A-level points tak achieve 14 points so xboleh fly. Kami sekeluarga sedih sgt sbb dialah adik bongsu dan the only one yg scorer dlm family since upsr lg ehehe. Kakak abang dia pun xpandai mcm dia (hehe). Jadi,bila dia scored spm 2taun lps,pastu dpt MARA scholarship,membuak2lah harapan kami sekeluarga yakin gila dia dpt fly september taun ni,sbb selalu trial result dia pn ok not bad,dia pn happy je study kt Kolej Mara Seremban tu xde homesick2( tak mcm kt asrama dulu ;-) ) . Dia pn confident yg dia boleh dpt min score. Tgk dia masa puasa & raya lps pn happy je xrisau sgt psl result jadi kami pn confident yg dia confirm boleh fly taun ni. But then unfortunately bila result keluar,the whole class in that college didnt meet the min req which is 14 (sampai MARA turunkan benchmark tu ke 12 atau 13 xsilap). Even satu kolej pn terkejut beruk apesal their result were that bad. From 100+ students only 20+ je yg dpt fly mostly budak engineering. Kami sefamili pn turut rasa terkejut dan sedih bukan kerana adik kami xdpt fly saje,tp mcm result mereka tu "dikawal" pihak yg berkuasa utk menyekat mereka drp sambung belajar ke UK (almaklumlah Ringgit tgh jatuh teruk skrg) sedangkan selama ni segalanya berjalan lancar (unless masa final exam tu mmg kaw2 soalan Cambridge bg yg susah punya haha). Lpstu plk satu hal lg,utk sambung course mereka tu kt dlm negara,hanya 4 universiti je yg MARA sanggup cont sponsor,but as an EDU-LOAN,no more SCHOLARSHIP. Itupun 4 IPTS yg rata2 menjadi pilihan terakhir students kt M'sia ni. Jika nk uni lain,batal je contract. How sad eh? Sedangkan kalau terus buat foundation kt dlm mana2 universiti dlm negara after SPM dh tentu2 dpt scholarshipnya,tiba2 selepas berhempas pulas selama 2taun,tiba2 jd cmni,mmg kami sedih sgt,sbb skrg nk apply local scholarship guna SPM taun 2013 pn dh xvalid. Paling2 baik pun Pinjaman Boleh Ubah je. Tragic sungguh. Rasa menyesal plk biarkan dia keluar foundation UIA dulu semata2 nk "grab" peluang program tindikan MARA ni yg boleh study oversea.
    So skrg ni kesianla bebudak ni mcm yg you ckpkn tu turun naik MARA,local IPTA/IPTS, yayasan negeri,yayasan persendirian etc. The worst ada yg dh xnk pursue their course during a-level or IB tu dh sbb dh low-self-esteem dh xpercaya result teruk (after studied hard),sampai rasa diri xlayak nk bwk course tu. Sedih saya dengar adik2 smpai jd mcmtu. Jadi jika ini memang hasil titik peluh mereka (selayaknya dgn usaha masing2) maka harap ada hikmahnya. Tetapi jika ada conspiracy (utk menjimatkn duit MARA drp sponsor sorg student/£500k dizaman Ringgit jatuh meleset ni,maka hanya Allah saja balas "jasa"2 mereka itu. :-)

    Apa2 pun ilmu itu boleh dicari di mana saja dan sampai ke liang lahad. Thanks for sharing and sorry if terkasar bahasa,just my thought as a sister.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi :)

      Saya faham sangat perasaan tu sebab saya sendiri sekarang pun kat local university. Saya pun bukan dari keluarga yang senang dan saya juga harapan keluarga sebagai contoh untuk yang lain sebab saya anak sulung dan juga cucu sulung dalam keluarga. Saya memang bergolok gadai study untuk dapat result SPM bagus so that saya boleh dapat scholarship and boleh study in overseas. Saya faham sangat perasaan dah mengharap tetiba tak dapat sebab saya pun dulu macam tu jugak. Mula mula UK. Saya dapat interview apa semua untuk Medic di University Queen's of Belfast tapi sebab takde dalam list JPA (eventho alhamdulillah saya dapat 15points) tapi saya tak dapat pergi. Dan saya juga dapat USM-KLE untuk melanjutkan perlajar ke India, tapi lagi sekali sebab takde dalam list so saya tak dapat ke situ jugak. Saya sampai naik MARA berulang kali sebab nak mohon rayuan tajaan. Saya faham sangat perasaan sedih apa semua tu. Even family saya pun rasa juga sebab yelah, konon cucu first nak fly kan. Tapi sebab nak medic punya pasal, saya accept jelah apa yang ada dalam Malaysia ni yang JPA boleh taja.

      Saya faham perasaan tak dapat fly bukan sebab tak lepas, tapi sebab takde orang sponsor. Cuma apa yang saya nak perkatakan dalam post ini ialah mengenai mereka yang merungut JPA kasi tajaan kalau lepas 9 points tapi itu pun dalam negara, sebab saya rasa 9 points kira banyak lah nak dibandingkan dengan kami dulu. Dan cara dia cakap belajar dalam negara tu macam belajar dalam negara tak boleh berjaya, sedangkan ramai je antara kami yang terpaksa belajar dalam negara. Dan ada tu yang terpaksa tanggung sendiri semua.

      Saya dengan family saya dulu terpaksa redha. Even though saya family's hope as well dan dah dapat beberapa tawaran di overseas untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Medic, tapi sebab tidak berkemampuan jadi saya sambung je belajar dalam negara.

      Btw if tak silap saya, MARA memang dari dulu takde scholarship (based on apa my friends told me). MARA memang loan. Only akan di convert jadi scholarship if result cemerlang. So if adik adik tu semua dapat result bagus akan datang, InshaaAllah tak payah bayar.

      Saya turut rasa kasihan kepada mereka yang senasib dengan saya. Dulu saya nangis berminggu minggu berhari hari sebab tak dapat fly punya pasal. Sampai timbul satu perasaan menyesal; kenapalah saya tak ambil je foundation dalam negara. Membazir masa je buat ALevel tapi tak fly. Then saya fikir balik, dah takde rezeki kan nak buat macam mana, asalkan saya dah usaha sehabis baik. Rezeki saya di sini.

      Saya minta maaf sangat sangat jika ada terguris hati sesiapa dengan post saya ini. Cuma saya nak cakap belajar dalam Malaysia pun okay je. Kalau nak dibandingkan dengan nasib kami 2 tahun lepas, lagi kasihan. Cuma orang je tidak tahu.

      Terima kasih for your comment and opinion. I really appreciate it :)
      Kirim salam kat adik akak tu ye. Dan beritahu dia what doesn't kill us makes us stronger! Buktikan kat semua orang walaupun kita belajar kat mana pun, still boleh berjaya! InshaaAllah.

      Delete
  7. Hai, saya nak tanya, kalau ada sesiapa tahu lah. Sekarang saya tengah buat A Level untuk pergi ke Jerman. Dalam masa yang sama kena buat Language jugak. Cerita dia sekarang ni, saya sebenarnya taknak fly pun. Ni semua pilihan ayah saya. Kalau saya tak nak fly dengan sebab diri sendiri yang taknak, penjamin kena bayar balik jumlah yang dah guna (40k) dalam masa 60 hari. Tapi saya memang betul betul takde minat nak ke Jerman. Dalam masa yang sama, saya nak result A level yang bagus supaya saya senang nak apply mana mana universiti dalam negara. Kalau saya fail bahasa Jerman, saya memang tak boleh fly ke sana. Tapi persoalannya JPA akan taja lagi ke kalau results A Level saya bagus tapi fail bahasa. Saya taknak tanya JPA sebab nanti kalau saya fail, Dorang syak saya sengaja, sebab saya pernah cakap dengan Dorang pasal taknak fly ni dulu. Even memang saya nak buat ni dengan sengaja. Sesiapa yang tahu harap dapat membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Maaf ye saya tak tahu sangat pasal hal ini. Lagipun lately banyak rules and regulations yang JPA dah tukar so seeloknya, apa apa hal baik discuss dengan JPA terus. So that in future takde masalah.

      Delete