Colmar Tropicale, Bukit Tinggi

Assalamualaikum warahmatullahi warabarakatuh. 

Exam is just around the corner, less than 3 weeks left for OSCE. I just had my mock OSCE yesterday which I think was quite okay.. but tak tahu lah doctors rasa macam mana haha. Kinda busy with OSCE practices and study and yadayada the list goes on, tak sempat nak update blog tsktsk. 

Anyway Dylla nak story pasal journey Dylla to a French-themed resort in Malaysia. Opened in year 2000, Colmar Tropicale was modelled after 16th century Colmar town, north east of Alsace, France, also incorporating architectural designs and elements from ancient surrounding villages of Riquewihr, Turckheim and Kaysersberg (ayat dicilok dari website Colmar Tropicale sendiri hehe). Colmar Tropicale ni one of the interesting places on top of Bukit Tinggi. Ada lagi few places such as Japanese Village, Animals Farm, and if Dylla tak silap the longest flying fox in South East Asia (something like that) pun ada dekat dekat sini juga. Cuma Dylla memang pergi untuk ambil gambar, so pergi Colmar Tropicale Resort ni jelah.

Tak jauh pun dari KL, ada lah dalam sejam. Rasa jauh time part nak naik bukit, berliku-liku, pening kepala cheq nah. Kalau ibu ni confirm dah serik tak nak pergi dah haha sebab ibu cepat pening kepala. Itu pun nasib lah bukan Dylla yang drive haha. So sampai sampai je terus park dekat parking for visitors.

And mula lah sesi ambil gambar sana sini, duk pelenjan camera Sobri haha.















Acah model -.-




Dia ni pula acah photographer haha























Ada lagi tapi Dylla upload kat Instagram. So if nak tengok few more, just search dyllarezan on Instagram okay?

Kitorang pergi time puasa so tak perlu makan. If tak silap, food kat atas ni macam mahal sikit so bagi sesiapa yang tak nak makan sini, better beli ke apa dulu siap siap. Tempat ni tak besar sangat pun, but okay lah, pemandangan cantik dari atas ni. Subhanallah lawa ciptaan Tuhan nampak pokok sana sini hehe. Oh and lagi satu, panas ye sebenarnya eventho it's on the top of the hill. Al maklum lah Malaysia, bukannya overseas haha.

Okay lah till here guys. Assalamualaikum! :)

13 comments

  1. penah smpai sana thn 2010 x salah...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha lawa kan tempat ni? Saya baru je pergi ni first time hehe

      Delete
  2. Nice pictures ♥ but love pic no 19 and 35 the most ♥

    ReplyDelete
  3. Cantiknya tempat ni... MAcam dekat luar negara scene dia ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. If tak silap saya diorang dapat inspirasi dari France hehe

      Delete
  4. Antara tempat tercantik kat Malaysia. Kan?

    ReplyDelete
  5. 16 years ago smpai kt sane dlu.. wajib repeat ni..

    ReplyDelete
  6. Yeah! My very hwaited entry. I really LOVE this please. Feeling macam oversea. Rasa macam nak pergi sekali lagi. dengan husband hhahaha. Insha Allah :D

    ReplyDelete