Geli Tak Pegang Gamat?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Geli ke tak pegang gamat?
Haaa sabauuu (Orang Melaka R jadi U haha), baca sampai habis.
Never thought of holding a 'gamat' before.
In fact, tak pernah terfikir boleh jumpa gamat depan mata!
Selalu ingat pergi Langkawi je boleh jumpa gamat haha noob.

So where can you hold a gamat other than pulau-pulau and pantai?
Oceanarium in The Shore, Melaka! (Promote Melaka jap haha)
The Shore? Oceanarium?
Apa minah ni cakap ni.

Haha but to be honest I myself didn't know bout this place before.
The Shore is actually a new shopping mall.
A shopping mall in a hotel err I guess so.
Seronok ada gang discover new places ni, luckily Ummi pun cuti juga today hehe.
Pusing punya pusing dengan Ummi cari The Shore and finally we arrived at that place.
Oceanarium (at 2nd floor, in front of DIY) ni lebih kurang macam Aquaria KLCC.
They have fish turtles fish turtles okay banyak lah lain.
Oh oh and gamat!

After buying tickets, they gave a piece of paper consisted of few questions.
We had to 'cop' on the right answer and gave it back to them at the end of our way to claim a prize.
Kiranya sambil tengok haiwan, sambil baca fact and cari cop-cop tersembunyi.
Oh haaa and yang paling penting there's an area that we can even touch those animals!
Gamat, ikan, huge lobster, starfish and few more!

Geli gila pegang gamat hahaha for me lah.
The person in charge at that area letak gamat atas tangan Ummi haha nasib tak kena campak gamat tu.
We had the chance to see few types of gamat.
There's one type which has reallyyyyy soft skin, kinda like silk or 'baldu'.
Geli juga that one hahaha.
Pegang starfish pun geli juga sikit luckily tak lembik and more like a stone.

Overall this place is fun especially if you bring along kids, I'm sure they will love it!
Yelah kalau semua orang dewasa, and semua tak suka haiwan haaa memang rasa hambar je tempat ni haha.
Before I forget, here some details bout Oceanarium.

Location;
2F-10, The Shore Shopping Mall, Jalan Persisiran Bunga Raya, 75300 Melaka

Ticket details;


Opening hour;
Open daily, 10.30am - 9.00pm (Last admission: 8.00pm)

UMMI AND GAMAT







Toodles guys.
Assalamualaikum! :D 

19 comments

  1. im sobrii. cool nyaa pegang gamat! 😍😍😍 nanti jom makan gamat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sobri. Boleh ke makan gamatttt?! :O Biasa dengar orang guna sapu untuk urut je haha

      Delete
  2. boleh lah makan gamat buat masak gulai 😋😋😋

    ReplyDelete
  3. yaya mcm geli je nak pegang gamat tu . hihi . tp nampak comel pulak gamat tu . hehe

    ReplyDelete
  4. Hihihi klu akak geli-geleman la nak menyentuh gamat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn? Saya pun setakat sentuh sekejap sekejap je, nak pegang lama lama takut pula tercampak :/

      Delete
  5. Gamat hidup mmng x pernah pegang...minyak gamat selalu guna. Kalau nak cari homestay di Langkawi atau mana2 tmpt di Malaysia blh try cari di sini.http://penginapan1malaysia.blogspot.my/ Kalau tuan/puan ada homestay atau ada apa2 shj perkara menarik nak share blh juga share di laman web ni

    ReplyDelete
  6. Baru tahu dekat The Shore ada tempat ni. Bestnya !!

    ReplyDelete
  7. Uishhhh!!! Pergi Melaka banyak kali pon tak tahu kewujudan tempat ni. Thanks awak bagitau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tahu daripada kawan. Sama samaaa CJN! :)

      Delete
  8. Wajib try pegang lintah @ pacat niii 🤣🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah... same je kot.. cuma lintah & pacat cpt je 'melekat' 0_o

      Delete
  9. Woaaa! Dah lama tak pergi tepat macam ni. Tak minat sebenarnya. Tapi kalau bawak budak2 ni best :D

    ReplyDelete